iLEADS Laboratory - University of Piraeus

Feasibility Study


ΕΚΘΕΣΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ Για την Ίδρυση Εργαστηρίου “Στρατηγικής Ηγεσίας & Ψηφιακού Μετασχηματισμού” (Strategic Leadership & Digital Transformation Laboratory – iLEADS) της Σχολής Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς

1. Εισαγωγή

Το Πανεπιστήμιο Πειραιώς είναι ένα δυναμικό δημόσιο πανεπιστήμιο που καλείται να εκπληρώσει μια πολύπλευρη αποστολή στο πλαίσιο της οικονομίας, των νέων τεχνολογιών, της καινοτομίας και της κοινωνίας της γνώσης και συγχρόνως να ικανοποιήσει το αίτημα για διδακτική και ερευνητική αριστεία. Το Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης, της Σχολής Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών είναι το αρχαιότερο τμήμα του Πανεπιστημίου Πειραιώς και συμβάλει με τα προγράμματα σπουδών του σε υψηλού επιπέδου εκπαίδευση φοιτητών (προπτυχιακών, μεταπτυχιακών, διδακτορικών και στελεχών επιχειρήσεων). Παράλληλα, διεξάγει θεωρητική και εφαρμοσμένη έρευνα στα πεδία του οικονομικού σχεδιασμού και προγραμματισμού, της διοίκησης επιχειρήσεων, της επιχειρησιακής στρατηγικής, της ηγεσίας, του στρατηγικού σχεδιασμού του ανθρώπινου δυναμικού, της ανάπτυξης και υλοποίησης συστημάτων και εργαλείων της επιχειρησιακής απόδοσης και της γενικότερης έρευνας στο χώρο της ψηφιακής οικονομίας (ηλεκτρονικό εμπόριο, πωλήσεις και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποτελεσματικότητα της ψηφιακής διαφήμισης, διαδικτυακές πωλήσεις, κτλ).

2. Σκοπός

Κύριος σκοπός του Εργαστηρίου «Στρατηγικής Ηγεσίας & Ψηφιακού Μετασχηματισμού (Strategic Leadership & Digital Transformation Laboratory – iLEADS)» είναι να αποτελέσει έναν επιστημονικό και έγκυρο φορέα παραγωγής πρωτογενούς έρευνας, μελέτης και ανάπτυξης της επιστημονικής γνώσης, καθώς και να καλύψει εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς αλλά και της χώρας γενικότερα. Συγκεκριμένα, το εργαστήριο θα συμβάλλει:

  • Στην υποστήριξη του ερευνητικού έργου των μελών ΔΕΠ του Τμήματος.
  • Στην εκπόνηση επιστημονικών εργασιών, οικονομικών ερευνών και εφαρμοσμένων μελετών από μέλη ΔΕΠ και εξωτερικούς συνεργάτες.
  • Ανάπτυξη συνεργασιών κάθε μορφής με όλα τα ελληνικά και διεθνή Ινστιτούτα, Κέντρα Ερευνών, ακαδημαϊκά ιδρύματα, επιστημονικούς και λοιπούς φορείς, υπό την προϋπόθεση ότι οι επιστημονικοί τους στόχοι συμπίπτουν, είναι συναφείς ή αλληλοσυμπληρώνονται με εκείνους του Εργαστηρίου, μέσα σε πνεύμα αμοιβαιότητας, ολοκληρωμένης επιστημονικής προσέγγισης και συλλογικής εργασίας.
  • Παροχή υπηρεσιών προς ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς υπό τη μορφή της παροχής εξειδικευμένου και υψηλής ποιότητας έργου σε επίπεδο μελετών, συμβουλευτικών υπηρεσιών και συνεργασιών σε ερευνητικά προγράμματα.
  • Δημοσίευση επιστημονικών άρθρων, μελετών, βιβλίων, μονογραφιών κλπ γύρω από τα γνωστικά αντικείμενα του Εργαστηρίου.
  • Δημιουργία κατάλληλων προϋποθέσεων για τη συμμετοχή των προπτυχιακών φοιτητών οι οποίοι ενδιαφέρονται για τα ερευνητικά προγράμματα και την προώθηση μεταπτυχιακών φοιτητών προς εξειδίκευση για τη μελλοντική στελέχωση του Εργαστηρίου με το κατάλληλο ερευνητικό προσωπικό.
  • Οργάνωση ή συν-διοργάνωση σεμιναρίων, ημερίδων, συμποσίων, συνεδρίων με ειδικούς επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό για την προώθηση των στόχων και την καθιέρωση του Εργαστηρίου.
  • Οργάνωση Προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης γύρω από τα γνωστικά αντικείμενα του Εργαστηρίου
  • Τη δημιουργία της απαραίτητης βάσης δεδομένων και βιβλιογραφικής υποδομής για την υποστήριξη της έρευνας

Παρακάτω παρουσιάζεται ενδεικτική θεματολογία την οποία θα πραγματεύεται το εργαστήριο:

  • Tην έρευνα, ανάλυση και τεκμηρίωση των θεμάτων που αφορούν τα γνωστικά πεδία της Στρατηγικής Ηγεσίας των Επιχειρήσεων, της Στρατηγικής Διοίκησης, της Ψηφιακής Οικονομίας και του Διαδικτύου των Πραγμάτων
    (Internet of Things – IoT).
  • Την παραγωγή και την εξέλιξη καινοτόμου επιστημονικής θεωρίας για τα υπό μελέτη αντικείμενά του μέσα από τη σύνθεση και την περαιτέρω εξειδίκευση των ήδη αξιοποιούμενων θεωρητικών & μεθοδολογικών προσεγγίσεων και των ερευνητικών εργαλείων από το χώρο της Διοίκησης, της Πληροφορικής και των Κοινωνικών Επιστημών.
  • Την ανάλυση και αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης σχετικά με την εφαρμογή μεθόδων Στρατηγικής Ηγεσίας και ψηφιακού Μετασχηματισμού στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα.
  • Την μελέτη των διεθνών, ευρωπαϊκών εξελίξεων σε θέματα ηγεσίας, στρατηγικής, ψηφιακού Μετασχηματισμού και Διαδικτύου των Πραγμάτων.
  • Την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για την ανάπτυξη νέων καινοτομικών επιχειρήσεων που να στηρίζονται σε σύγχρονα εργαλεία της ψηφιακής τεχνολογίας και σε νέες μορφές διοίκησης.
  • Την ανάπτυξη νέων μεθόδων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για τον δημόσιο τομέα στην Ελλάδα.
  • Την παροχή σεμιναρίων και e-learning υπηρεσιών σε θέματα ηγεσίας, στρατηγικής, ψηφιακού Μετασχηματισμού και Διαδικτύου των Πραγμάτων.
  • Την δημοσίευση αναλύσεων και ερευνών που θα διεξάγονται με ίδια μέσα σε θέματα ηγεσίας, στρατηγικής, ψηφιακού Μετασχηματισμού και Διαδικτύου των Πραγμάτων
  • Την διεξαγωγή πρωτογενούς και δευτερογενούς ψηφιακής έρευνας αγοράς στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στην εγχώρια και ξένη αγορά.
  • Τον μετασχηματισμό ((transformation) των υφιστάμενων επιχειρήσεων σε υγιείς – αλλαγή στρατηγικής, επιχειρησιακού και λειτουργικού μοντέλου, ώστε να καταστούν οικονομικά βιώσιμες.

3. Στόχοι του Εργαστηρίου

Το Εργαστήριο «Στρατηγικής Ηγεσίας & Ψηφιακού Μετασχηματισμού (Strategic Leadership & Digital Transformation Laboratory – iLEADS)» ιδρύεται προκειμένου με τις έρευνες, μελέτες και εμπειρογνωμοσύνες που θα αναλαμβάνει για λογαριασμό ιδιωτικών και δημόσιων φορέων της Ελλάδας και της αλλοδαπής, Υπουργείων, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διεθνών Οργανισμών, επιχειρήσεων και φορέων της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, να συμβάλει στον αναπτυξιακό σχεδιασμό τους, λαμβάνοντας υπόψη:

  1. Τη σύγχρονη οικονομική θεωρία
  2. Τις διεθνείς τάσεις στο αντικείμενο
  3. Το ισχύον θεσμικό και αναπτυξιακό πλαίσιο στην ΕΕ
  4. Τις σύγχρονες αρχές που διέπουν τα θέματα Στρατηγικής Ηγεσίας & Ψηφιακού Μετασχηματισμού
  5. Τον μετασχηματισμό των επιχειρήσεων παρεμβαίνοντας στη στρατηγική, στο επιχειρησιακό τους και λειτουργικό τους μοντέλο με τις σχετικές διαδικασίες και πολιτικές
  6. Την διαδικασία της αξιολόγησης σε όλα τα στάδια σχεδιασμού,
    προγραμματισμού και εφαρμογής.

Για την επίτευξη του ως άνω στόχου, το εργαστήριο θα δραστηριοποιείται, στα πλαίσια της ισχύουσας νομοθεσίας, κυρίως σε θέματα:

  • Προαγωγή της επιστημονικής γνώσης στα γνωστικά αντικείμενα δραστηριοποίησης του εργαστηρίου.
  • Ανάπτυξη βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας και η εκπόνηση σχετικών μελετών
  • Προσδιορισμού και αντιμετώπισης εξειδικευμένων εκπαιδευτικών αναγκών
  • Επιμόρφωση στελεχών της δημόσιας διοίκησης και αυτοδιοίκησης και ειδικών φορέων στα διεθνή κι ευρωπαϊκά αναπτυξιακά ζητήματα και προγράμματα
  • Δημιουργία προοπτικών απασχόλησης των αποφοίτων σε εθνικούς και διεθνείς φορείς
  • Δημιουργία κινήτρων για την εντατική ενασχόληση των φοιτητών με την έρευνα
  • Προσέλκυση πόρων για τη δημιουργία υποδομών προκειμένου να καλυφθούν εκπαιδευτικές και γνωσιακές ανάγκες.
  • Ανάπτυξη συνεργασιών με επιχειρήσεις του Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα για παροχή έργου σε επίπεδο μελετών, συμβουλευτικών υπηρεσιών, και συνεργασιών σε ερευνητικά προγράμματα
  • Ανάπτυξη συνεργασιών με ανάλογα Εργαστήρια και άλλης φύσεως ερευνητικά κέντρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με σκοπό την ανταλλαγή γνώσεων, δεδομένων και συμπαραγωγή ερευνών, μελετών ή άλλου επιστημονικού έργου σχετικού με τα αντικείμενα του εργαστηρίου
  • Διάχυση της γνώσης και των πληροφοριών με δημοσιεύσεις άρθρων, μελετών και βιβλίων
  • Διοργάνωση ημερίδων, διαλέξεων, συνεδρίων και σεμιναρίων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

4. Υλικοτεχνική Υποδομή

Για την κάλυψη των παραπάνω ερευνητικών και εκπαιδευτικών αναγκών, το εργαστήριο θα έχει εξοπλισμό πληροφορικής όπως: προσωπικοί υπολογιστές, εκτυπωτές, πολυμηχάνημα (Φαξ-σαρωτής-φωτοαντιγραφικό), προβολικό μηχάνημα (projector), λογισμικό και συνδρομητικές βάσεις οικονομικών δεδομένων.

5. Χώροι-Προσωπικό

Ο απαιτούμενος χώρος για την αρχική ανάπτυξη του εργαστηρίου θα καλύπτεται από Γραφείο ΔΕΠ στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης. Το εργαστήριο λειτουργεί σύμφωνα με τον κανονισμό του Πανεπιστημίου Πειραιώς και σε χώρους που μπορούν να παραχωρούνται σ’ αυτό για την εγκατάσταση του τεχνικού εξοπλισμού που είναι αναγκαίος για τη διεξαγωγή των ερευνητικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Στο χώρο εγκατάστασης του εργαστηρίου τοποθετείται πινακίδα με τον τίτλο του. Το εργαστήριο θα στελεχώνεται από μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης και άλλων Τμημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, των οποίων το επιστημονικό ενδιαφέρον εμπίπτει στα διδακτικά και ερευνητικά ενδιαφέροντα του εργαστηρίου καθώς και από μέλη του λοιπού Επιστημονικού Προσωπικού και του Διοικητικού Προσωπικού, Υποψήφιους Διδάκτορες, Μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς φοιτητές και εξωτερικούς ερευνητές.

6. Λειτουργικά έξοδα

Για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του εργαστηρίου (αναλώσιμα, συντήρηση, προμήθεια/ανανέωση λογισμικού κ.λπ.) το εργαστήριο θα αντλεί πόρους από διεθνή, ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα, από αναπτυξιακές και άλλες μελέτες, από παροχή συμβουλευτικών και επιμορφωτικών υπηρεσιών κ.α. και δεν θα επιβαρύνει το Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

Τα έσοδα του εργαστηρίου μπορεί να προέρχονται από:

  • Την εκτέλεση ερευνητικών ή/και αναπτυξιακών προγραμμάτων ή χρηματοδότηση των οποίων μπορεί να πραγματοποιείται από φορείς του ιδιωτικού ή και του δημοσίου τομέα.
  • Έσοδα από τη διεξαγωγή ειδικών ημερίδων, σεμιναρίων, διαλέξεων.
  • Διάθεση ερευνητικών και εν γένει επιστημονικών προϊόντων.
  • Παροχή υπηρεσιών σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
  • Ειδικές εισφορές ή συνδρομές και χρηματοδοτήσεις από διεθνείς οργανισμούς, δημόσιες ή ιδιωτικές επιχειρήσεις, νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου και φυσικά πρόσωπα κλπ.
  • Κληρονομιές, τις δωρεές και τις κληροδοσίες προς το Πανεπιστήμιο Πειραιώς για τους σκοπούς των εργαστηρίων, γενικότερα, και του οικείου εργαστηρίου, ειδικότερα. Διευκρινίζεται ότι η οικονομική διαχείριση των εσόδων που θα προέρχονται από την εκτέλεση κάθε είδους έργων και των σχετικών δαπανών θα γίνεται από το Κέντρο Ερευνών του Πανεπιστημίου Πειραιώς (Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας Πανεπιστημίου Πειραιώς).