iLEADS Laboratory - University of Piraeus

Our WHY


Birth of iLEADS Laboratory... Center for Research & Training on Strategic Leadership & Digital Transformation Από τον Γιάννη Α. Πολλάλη, Καθηγητή Επιχειρησιακής Στρατηγικής, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Διευθυντή και Ιδρυτή Εργαστηρίου Στρατηγικής Ηγεσίας & Ψηφιακού Μετασχηματισμού (iLEADS)

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 1999, μετά από 13 χρόνια επιτυχημένης ακαδημαϊκής σταδιοδρομίας, στην Αμερική, ξεκίνησα την διαδρομή μου ως καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης, στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς…

Με όραμα την προσφορά και το «άνοιγμα της όρεξης για γνώση» προς τους φοιτητές μας, το 2001 δημιούργησα το πρώτο μου «ακαδημαϊκό παιδί», το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην «Οικονομική & Επιχειρησιακή Στρατηγική»… το Μεταπτυχιακό αυτό έφτασε να έχει κάθε χρόνο 350 αιτήσεις και να ξεχωρίζει στη πρώτη πεντάδα των καλύτερων μεταπτυχιακών σε διοίκηση & οικονομικά στην Ελλάδα… μαζί του έμεινα μέχρι το 2011 ως Διευθυντής του.

Σήμερα, 14-2-2018, με ιδιαίτερη υπερηφάνεια, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι γεννήθηκε το δεύτερο «ακαδημαϊκό παιδί» μου στη Γενική Συνέλευση του Τμήματος μας… Το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ & ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ» ή αγγλιστί «Center for Research & Training on Strategic Leadership & Digital Transformation” (iLEADS) !!! Είμαστε στην καρδιά της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, στην καρδιά της Ψηφιακής Εποχής και των συνεχών εξελίξεων της Τεχνολογίας!

Ως τέταρτη βιομηχανική επανάσταση οι ειδικοί ορίζουν την εν εξελίξει εποχή του συγκερασμού τεχνολογιών από τον φυσικό, ψηφιακό και βιολογικό κόσμο, οι οποίες δημιουργούν εντελώς νέες δυνατότητες και έχουν τεράστιο αντίκτυπο στα τεχνολογικά, πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά συστήματα. Πρόκειται για μια εποχή αυτοματισμού, συνεχούς συνδεσιμότητας και επιταχυνόμενης αλλαγής, στην οποία το «Ιντερνετ των Πραγμάτων ή Ιντερνετ των Πάντων» (Internet of Things, Internet of Everything) συναντά την Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence) και την Μηχανική Μάθηση (Machine Learning).

Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα, μόλις το 12,3% των νέων επιχειρήσεων υιοθετεί τις εντελώς νέες αυτές τεχνολογίες, μετά από επεξεργασία σχετικής έρευνας και δεδομένων του ΙΟΒΕ και της Global Entrepreneurship Monitor. Αν και οι έξι στις δέκα νέες επιχειρήσεις αξιοποιούν γνωστές τεχνολογίες, το ποσοστό που αναζητεί μια θέση στον θαυμαστό νέο κόσμο της Ψηφιακής εποχής είναι ένα από τα χαμηλότερα παγκοσμίως (12,3%).

Το συμπέρασμα είναι ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί πλέον μονόδρομο για τις επιχειρήσεις. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι αναμφίβολα η μεγαλύτερη πρόκληση της σύγχρονης εποχής – δεν πρόκειται για απλή τεχνολογική αναβάθμιση ή εκσυγχρονισμό, ούτε για ένα νέο buzzword ή trend, είναι, τελικά, θέμα επιβίωσης σε ένα κόσμο που το μόνο σίγουρο είναι ότι όλα αλλάζουν γρήγορα και συνεχώς!

Συνεπώς, ΑΜΕΣΑ πρέπει να κινηθούμε ΟΛΟΙ από την θεωρία στην πράξη. Τώρα είναι που πρέπει να περάσουμε από τις βαρύγδουπες παρουσιάσεις στον μακροχρόνιο σχεδιασμό στρατηγικής και στην ολική αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων (διαδικασίες και προσωπικό) και την επιτυχή υλοποίηση τεχνολογικά αναβαθμισμένων και ολοκληρωμένων λύσεων που θα μας επιτρέψουν να ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον ως άτομα, ως επιχειρήσεις και ως χώρα.

Η σκυτάλη λοιπόν, πρέπει τώρα να περάσει στις επιχειρήσεις που ξέρουν πώς να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν το όραμα του οργανισμού τους για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και να δημιουργήσουν πραγματική προστιθέμενη αξία και νέες εμπειρίες για τον πελάτη τους και, σαφώς, να αλλάξουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο!

Σκοπός του εργαστηρίου iLEADS λοιπόν, είναι να συνδυάσει αρμονικά…να ταιριάξει…να παντρέψει… την πρακτική και αποτελεσματική έρευνα στους τομείς του Μάνατζμεντ, της Ηγεσίας, του Μάρκετινγκ, της Επιχειρησιακής Στρατηγικής, του Internet of Things (IoT) και του Ψηφιακού Μετασχηματισμού (Digital Transformation & Disruption), με τις πραγματικές ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων σε ανθρώπινο δυναμικό, στην ενσωμάτωση νέων (ψηφιακών) τεχνολογιών σε υπηρεσίες και προϊόντα, σε μεθοδολογίες και καινοτομίες, και φυσικά, πάντα με την πολύτιμη τεχνογνωσία και το κύρος ενός έγκριτου εκπαιδευτικού φορέα, όπως είναι το Πανεπιστήμιο Πειραιώς.
Με άλλα λόγια, το εργαστήριό μας, σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, έχει σαν κύριο σκοπό ύπαρξης να αφουγκραστεί τις ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων και των φοιτητών μας, να τα «συνδυάσει» και να συμβάλλει στην αμοιβαία επιτυχία τους! Άλλωστε αυτός δεν πρέπει να είναι και ο ρόλος κάθε πανεπιστημίου;

Έχουμε λοιπόν αγαπητοί φίλοι, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, την χαρά και την ευκαιρία να δημιουργήσουμε, να παρουσιάσουμε, και να προσφέρουμε μέσα από τις δραστηριότητες του νέου εργαστηρίου μας, μοναδικές και σπουδαίες εμπειρίες πρακτικής εφαρμογής της ΗΓΕΣΙΑΣ, του ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ & του ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ…
Αρχίζουμε προσεχώς με την παρουσίαση του ιστότοπου μας, που θα αποτελέσει την επίσημη ΣΤΕΓΗ του εργαστηρίου μας… μια Στέγη ΦΙΛΟΞΕΝΗ και ΑΝΟΙΚΤΗ στην ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ των εμπλεκομένων με την ΗΓΕΣΙΑ, τη ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ & το ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, καθώς και στις εξελίξεις που τα αφορούν… θα συνεχίσουμε με διοργάνωση συνεδρίων και ημερίδων, δημοσίευση ερευνών και μελετών πάνω στις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής αγοράς σε θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού, εμπειρίας του πελάτη, θέματα Design και Ψηφιακής Στρατηγικής, καθώς και ομιλίες από διακεκριμένα στελέχη επιχειρήσεων και ακαδημαϊκούς στο χώρο της Ψηφιακής Οικονομίας & του Ψηφιακού Επιχειρείν!

Στο εργαστήριο iLEADS, θα συνεργάζονται μέλη ΔΕΠ του τμήματος Οικονομικής Επιστήμης, Διδακτορικοί και Μεταδιδακτορικοί φοιτητές των οποίων έχω την τιμή να επιβλέπω την διατριβή τους, ερευνητές και επιστήμονες/επαγγελματίες και σύμβουλοι Ψηφιακής Επιχειρηματικότητας από άλλους φορείς, οργανισμούς, ιδρύματα και επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας..
ΜΑΖΙ λοιπόν θα προχωρήσουμε με σημαντικές μελέτες*, έρευνες, έργα και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στην απαιτητική αλλά και όμορφη διαδικασία προετοιμασίας, του ψηφιακού μας μέλλοντος!!!

Γιάννης Α. Πολλάλης
Διευθυντής iLEADS